9. prosince 2014

Ozdoby ze zlatého drátu - Zlatá šiška


V loňském vánočním Speciálu Receptáře - Veselé Vánoce s dětmi, mně vyšel článeček s návodem na výrobu ozdob ze "zlatého" hliníkového drátu.




Zde je celý postup na výrobu zlaté šišky.

Vánoční ozdoba – Zlatá šiška


Ozdobte si letos vánoční stromeček originálními ozdobami ze zlatého drátu. Jejich výroba je velice jednoduchá a zvládnou ji i vaše děti. Hliníkový drát je měkký a dobře se z něj tvaruje.



POTŘEBUJEME:
  • zlatý hliníkový drát 2 mm
  • zlatý dekorační drátek 0,3 mm
  • kleště (štípací, ploché, kulaté)


Připravíme si zlatý hliníkový drát o průměru 2 mm v délce asi 20 cm.


Na jednom konci uděláme pomocí kulatých kleští uzavřené očko. Na druhém konci drátu vytvarujeme pootevřené očko a zahákneme ho za drátek pod druhým uzavřeným očkem.


Pootevřené očko jemně plochými kleštěmi přicvakneme k druhému drátu. Tím vytvoříme vrchní poutko šišky a kulatými kleštěmi ho dotvarujeme. Takto jsme vytvořili hlavní kroužek šišky, který budeme vyplétat.

Na vnitřní výplet šišky si vezmeme tenký drát o průměru 0,3 mm v délce asi 90 cm.
Tenký drátek navážeme na silný drát pod vrchním poutkem na levé straně kroužku. Přichytíme ho napevno dvojitým obtočením a konec přimáčkneme.


Volný konec drátku obtočíme kolem pravého okraje kroužku dozadu, protáhneme ho skrz oblouček dopředu, uděláme smyčku a jemně utáhneme. Tak vytvoříme první oblouček výpletu.


Volný konec drátku obtočíme zadem kolem pravého okraje šišky, kde jsme přitáhly první smyčku, šišku otočíme a pokračujeme výplet opět z levé strany.



Druhou řadu výpletu vytvoříme tak, že smyčku uděláme do obloučku z první řady a utáhneme.



    

Na konci druhého řádku zase obtočíme tenký drát kolem pravého okraje šišky čímž vytvoříme druhý oblouček a šišku otočíme, abychom začali třetí řádek výpletu na levé straně.


Smyčky výpletu děláme vždy do obloučků předchozího řádku. Takto pokračujeme až ke spodnímu okraji šišky.

Podle tvaru šišky na okrajích počet oček v řádkách přidáváme nebo ubíráme.

Počet oček v řádce se zmenšuje tak, že první oblouček vytvoříme až na druhém obloučku předchozího řádku výpletu. Na konci řádku vynecháme poslední oblouček a obtočíme drátek kolem silného drátu a pokračujeme v další řadě.

Výplet šišky zakončíme na spodním okraji kroužku. Výpletový drátek odstřihneme a jeho konec obtočíme 2x kolem silného drátu a plochými kleštěmi jemně přimáčkneme, abychom drátek nepoškrábali.

  


Děkuji za respektování autorských práv.

Žádné komentáře:

Okomentovat