12. února 2016

Velikonoční zápich na vajíčka

Velikonoce budou letos 28. března. Pomalu už ale můžete schovávat výdumky (prázdé skořápy od vajíček), které se vám budou hodit na zdobení.

Loni jsem pro Receptář připravila tento návod na výrobu velikonočního zápichu z drátu, který ozdobí váš velikonoční stůl nebo květináč či truhlík na okně. Stačí vám k němu drát, korálky, výdumek a troška šikovnosti:-)




POTŘEBUJEME:

  • železný drát o průměru 1,4 mm a tenčí drátek 0,6 mm
  • kleště štípací, kulaté,
  • hadřík,
  • korálky,
  • vyfouknuté vajíčko – aby se nám nerozbilo, bude lepší použít na tvarování zápichu maketu vajíčka (např. polystyrenovou nebo dřevěnou maketu vajíčka prodávají ve výtvarných potřebách, obchodech pro kutily. Já jsem použila keramickou slánku ve tvaru vajíčka)



POSTUP VÝROBY ZÁPICHU

Drát narovnáme promnutím mezi prsty nebo protažením přes hadřík.

Štípacími kleštěmi si odstřihneme potřebnou délku drátu na zápich. My jsme použili drát délky 80 cm. Na jednom konci drátu uděláme pomocí kulatých kleští ozdobné očko.



Drát navineme na maketu vajíčka do tvaru spirálky a dolní konec zahneme kolmo směrem dolů.





ZDOBENÍ ZÁPICHU


Zápich si ozdobíme podle své fantazie tenkým drátkem a korálky. Záleží na nás, zda budeme zápich zdobit od horního očka nebo od spodní strany.




Začátek zdobení - Tenký drátek připevníme k silnějšímu drátu tak, že jeho konec několikrát napevno obtočíme kolem drátu.


Tenký drátek omotáváme kolem silného drátu a mezi obloučky navlékáme pravidelně korálky.






Při zdobení lze použít například i tzv. smykovací výplet. 



Volný konec drátku obtočíme kolem silného drátu dozadu, protáhneme ho skrz oblouček dopředu, uděláme smyčku a jemně utáhneme.


Tak vytvoříme první oblouček výpletu a stejnou technikou postupuje dál. Do obloučků nebo mezi obloučky lze navlékat korálky.



Zápich můžeme ozdobit také kroucením tenkého drátku do vystouplých „tyčinek“. Na delší tenký drátek navlékneme korálek a drátek zkroutíme do spirálky.





  



Zakončení zdobení - Tenký drát odstřihneme a jeho konec obtočíme 2x kolem silného drátu a plochými kleštěmi  ho jemně přimáčkneme, abychom drátek nepoškrábali.

Nakonec výdumky opatrně zastrčíme do zápichu.








Železný drát může ve vlhkém prostředí rezavět. Natřeme ho jedlým olejem nebo včelím voskem.



Článek s návodem vyšel v Receptáři č. 4/2015 - Drátěné zápichy.


Děkuji za respektování autorských práv.

Žádné komentáře:

Okomentovat