30. května 2016

Věšák se třemi srdíčky

Ozdobte si koupelnu nebo kuchyň originálním věšákem ve starobylém stylu. Věšák se také hodí jako šperkovnice nebo k pověšení kuchyňského náčiní.

V minulém článku jsem Vám ukázala, jak si udrátovat háček ve tvaru jednoduchého srdíčka.




Zde je návod na trojitý háček. Použijeme podobnou techniku.





POTŘEBUJEME:
  • železný drát o průměru 0,5 a 1,4 mm
  • kleště (štípací, ploché, kulaté)
  • hadřík





Drát očistíme hadříkem a narovnáme. Když ho několikrát promneme mezi prsty, získá pružnost a bude se nám s ním lépe pracovat.



Věšák se skládá ze tří srdíček (každé cca 8 cm vysoké a cca 6 cm široké) a dvou vodorovných drátů zakončených spirálkami (dlouhých cca 27 cm).

Všechny tyto části jsou k sobě spojeny tenkým drátem. 



  • Na každé srdíčko si připravíme drát o průměru 1,4 mm v délce asi 40 cm a vytvarujeme je podle návodu, který je popsán pro výrobu jednoduchého háčku v horní části.
  • Na vodorovné dráty si připravíme si dva dráty 1,4 mm v délce 40 cm. Konce drátů zatočíme pomocí kulatých kleští do spirálek.
  • Na spojování si odštípneme tenký drátek 0,5 mm v délce asi 70 cm.





Tenký drát připevníme k vodorovným drátům hned za spirálkami trojitým obtočením těsně vedle sebe.




Dráty jím obmotáváme pravidelně dokola a ve třech bodech navážeme srdíčka. Srdíčka přiložíme k vodorovným drátům z vrchní strany a tenkým drátkem je pevně přichytíme v dolní části pod špičkou srdíčka.

 


Spojování celé konstrukce zakončíme před spirálkami na pravé straně věšáčku. Tenký drát třikrát obtočíme kolem vodorovných drátů a odstřihneme ho. Odštípnuté konce drátů jemně přimáčkneme plochými kleštěmi ke konstrukci, abychom se o ně neporanili.

Háček připevníme na zeď malými hřebíčky.





Železný drát může ve vlhkém prostředí rezivět. Před rzí drát ochráníme tak, že ho natřeme jedlým olejem nebo včelím voskem.



TIP: Darujte věšáček ve tvaru srdce například o svátku sv. Valentýna:-)



Článek s návodem vyšel v Receptáři č. 10/2015  na str. 70 - 71.



Děkuji za respektování autorských práv.

Žádné komentáře:

Okomentovat