21. ledna 2016

Srdíčková přáníčka z březové kůry


Pokud půjdete někdy lesem a zahlídnete padlou břízu, nasbírejte si její kůru. Může se Vám hodit na výrobu různých dekorací, krabiček a apod.  

Pozor! Březovou kůru nesbírejte ze živého stromu!!! Vždy si najděte nějaký pokácený nebo spadlý strom. 


Kůru na stromu nařízněte dvěma vodorovnými řezy, opatrně ji odloupněte od kmenu stromu tupou stranou nožíku nebo dřevěným špičatým klacíkem. Měla by mít šířku alespoň 1 - 2 mm. Pokud se Vám nedaří kůru sloupnout, lehce strom poklepejte hranou nože nebo hladkým kamenem. Vybírejte si pěknou čistou kůru bez prasklin a suků a dobře ji očistěte.



My jsme použili březovou kůru na výrobu jednoduchých srdíček, která můžou sloužit jako visačky, na zdobení přáníček nebo jako dekorace.

Aby byla kůra tvárnější, můžeme ji namočit na chvíli do vlažné vody nebo ji opatrně nahřejeme nad plamenem.


  

POTŘEBUJEME:

  • březovou kůru
  • nožík, nůžky
  • lepidlo Herkules
  • štěteček
  • barevnou čtvrtku
  • ozdobné stuhy, pentle, provázky
  • vánoční vykrajovátko ve tvaru srdce
  • kolíčky na prádlo
  • děrovačku

  


SRDÍČKO – VISAČKA

Z březové kůry si nastřiháme srdíčka. Jako šablonu použijeme vánoční vykrajovátko, které obkreslíme na kůru obyčejnou tužkou, a srdíčka opatrně vystřihneme. Mezi dva plátky srdíček vložíme stuhu a srdíčka k sobě slepíme lepidlem. Lepidlo nanášíme na kůru opatrně štětečkem a přebytečné lepidlo otřeme ubrouskem.

Nebo uděláme v srdíčkách po jejich slepení dírku (nůžtičkami nebo děrovačkou na papír), stuhu dírkou protáhneme, a uděláme uzlík.

Aby se srdíčka k sobě dobře slepila, secvakneme je kolíčky na prádlo, nebo je zatížíme těžkými knihami, a necháme lepidlo zaschnout.



PŘÁNÍČKO se srdíčky

Ze čtvrtky si vystřihneme potřebnou velikost pro přáníčko. Z březové kůry si nastřiháme srdíčka různých tvarů a velikostí dle své fantazie.


Na srdíčka naneseme štětečkem lepidlo a přilepíme je na čtvrtku. Aby se srdíčka z březové kůry dobře na papír přilepila, přáníčka zatížíme knihami a necháme lepidlo zaschnout.





Nyní už jen stačí napsat milý vzkaz tomu, koho máme rádi a přáníčko mu darovat.


TIP: Srdíčka darujte tomu, koho máte rádi, a to nejen k svátku sv. Valentýna


Článek vyšel v Receptáři č. 2/2015.

Děkuji za respektování autorských práv.

Žádné komentáře:

Okomentovat