16. července 2014

Porcelánové kalíšky na vajíčka s vlastním motivem

Tento článek byl dělaný na Velikonoce, ale fixy na porcelán se dají použít celý rok. 

Namalujte si vlastní kalíšky na vajíčka.




Ve výtvarných potřebách prodávají barvy na porcelán v pestré škále barev a odstínů od různých výrobců. Můžete použít tekuté barvy i fixy.


Já jsem použila fixy Porcelan Art pen od výrobce Nerchau. Těmito fixami lze malovat kontury i vybarvovat větší plochy a po vypálení v troubě je možné pomalované nádobí mýt v myčce.  Barvy jsou odolné i vůči rozpouštědlům.


POTŘEBUJEME:
  • fixy na porcelán Porcelan Art pen
  • bílé porcelánové kalíšky na vajíčka (např. z prodejny IKEA)
  • papírový ubrousek

POSTUP

Nejprve si promyslíme, co budeme na kalíšek malovat.
Porcelán zbavíme mastnoty a nečistot. Fixy před malováním protřepeme a pak už malujeme jako běžnými fixami.  Kalíšek držíme opatrně, abychom si namalovaný obrázek nerozmazali. Ještě než barva na kalíšku zaschne, lze ji setřít. Pokud se nám tedy některý tah napoprvé nepovede, otřeme opatrně nanesenou barvu ubrouskem, a tah namalujeme znovu.

Namalované kalíšky necháme alespoň 4 hodiny zaschnout, a pak je vypálíme v troubě po dobu 90 minut při teplotě 160 stupňů. Pokud použijeme jiné barvy na porcelán, postupujeme dle návodu od výrobce.




Článek vyšel v Receptáři č. 4/2014.




2 komentáře:

  1. Čaues, moc mě zaujalo barvení kalíšků na vajíčka (protože to je asi jediné co bych zvládl :D ) Mám jen dotaz na to zapečení v troubě, nesmrdí ty barvy když je pečeme?
    (mimochodem moc pekný stránky)
    Dík za odpověď Barvič

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj barviči:-) no vypalovala už jsem víc kousků a zatím ta barva nesmrděla:-) kdyžtak pak pošli obrázek tvého výtvoru.Pěkný den Veru

    OdpovědětVymazat