14. října 2015

Veselé vánoční ozdoby z černého drátu.

Jelikož nastávají dlouhé zimní večery, je více času na domácí tvoření. Přináším vám pár svých nápadů na výrobu vánočních ozdobiček, které si můžete snadno vyrobit sami z drátu a korálků.  Zbytek už záleží na vaší fantazii.


 

KDE KOUPIT ČERNÝ DRÁT


Vždy se mě někdo ptá, kde se dá černý železný drát koupit. Dá se sehnat v obyčejných železářstvích, nejlépe v těch původních starších železářstvích v menších městech. Ale prodávají je i v některých prodejnách pro kutily, výtvarníky, na specializovaných e-shopech, apod.

Já ho kupuji ve Feroně (velkoobchod hutním materiálem). Když už tam jsem, vyberu si dráty různého průměru, a odcházím rovnou s několika kilogramy železa.

Pozor, abyste si nekoupili drát, který je rezavý.



 

POTŘEBUJEME: 

  • korálky
  • silnější a slabší železný drát (já jsem použila drát o průměru 1,6 a 0,6 mm)
  • kleště (štípací, ploché, kulaté)
  • hadřík


POSTUP VÝROBY - JAK NA TO


Nejprve drát očistíme a narovnáme. Když ho protáhneme přes hadřík nebo mezi prsty, drát změkne a lépe se nám s ním bude pracovat.

 

HVĚZDIČKA

Hvězdičku lze vytvarovat z drátu kleštěmi rovnou v ruce. Pokud budeme vyrábět hvězdiček více a chceme je mít stejné, můžeme si vyrobit šablonu – tzv. kopyto. Na dřevěné prkénko nakreslíme tvar hvězdičky a v místě ohybů natlučeme hřebíčky, kolem kterých budeme drát tvarovat. Pro snadnější vyjmutí drátu můžeme odštípnout hlavičky hřebíčků.


Nejdříve vytvarujeme pomocí kopyta ze silného drátu základní tvar hvězdičky. V její horní části uděláme kulatými kleštěmi očko k pověšení a druhý konec drátu také zatočíme.



Vezmeme si asi 1 metr tenkého drátu a oba konce silnějšího drátu u oček spojíme.

Tenký drát obtáčíme kolem hvězdičky a vytváříme smyčky, které jemně utahujeme. Do každé druhé smyčky navlékneme korálek. Konec drátu u spoje hvězdičky dvakrát obtočíme, utáhneme a zbytek odštípneme.


 

KOUŽEK SE SPIRÁLKOU


Nejprve vyvarujeme kulatými kleštičkami spirálku a drát otočíme do kroužku. Přebytečný drát odštípneme a na konci vytvarujeme očko k zavěšení. Kroužek spojíme v horní části tenkým drátem, kterým pak oplétáme kroužek stejnou technikou jako u hvězdičky.

 


JINÉ VARIANTY OZDOBIČEK


Podobnou technikou můžete vyrobit i jiné tvary ozdobiček. Zde je pár ukázek pro inspiraci. Ráda používám na ozdobu voskové perly, korálky s perleťovým odleskem a stříbrné korálky. Na vánočním stromečku pěkně září a lesknou se.


















Ozdobičky používejte jen v interiéru. Železný drát může ve vlhkém prostředí chytit patinu, proto ho natřete jedlým olejem nebo včelím voskem. Můžete použít i mastný krém.


Článek vyšel v Receptáři č. 12/2013.
Postup byl zveřejněn také na stránce: http://www.ireceptar.cz/rucni-prace/dekorace/vanocni-ozdoby-z-koralku-a-dratu/

Děkuji za respektování autorských práv.

Žádné komentáře:

Okomentovat